Marlenka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 20 dkg cukor
- csipet só
- 1 kávéskanál ecet
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tubus sűrített tej
- 8 dkg darált dió vagy mogyoró
- fél konyak aroma
Elkészítése:
A legidőigényesebb a sűrített tej karamellizálása. Kinyomjuk egy befőttes üvegbe vagy csavaros tetejű műanyag pohárba, ami bírja a hőt (én Aventes poharat használtam, az anyukák biztos ismerik). Rácsavarjuk a tetejét, hideg vízfürdőbe állítjuk, majd lassú tűzön 3 órán át főzzük, semmi gond nincs vele, nyugodtan lehet mellette mást csinálni. Amikor kész, aranybarna színe lesz, majd hideg helyen hagyjuk kihűlni, hogy besűrűsödjön.
Tészta: a vajat, cukrot, sót, mézet egy tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, aztán vízfürdő felett besűrítjük, míg kissé habos nem lesz, hozzáadjuk az ecetet és a szódabikarbónát, levesszük a vízfürdőről, majd hozzákeverjük a lisztet. Összegyúrjuk, 5-6 cipócskára osztjuk, majd egyenként folpackba tekerve pihentetjük egy órát. Egy óra elteltével kinyújtjuk palacsinta vékonyságúra, majd 180 fokon 3-4 perc alatt kisütjük egyenként a lapokat. Melegen leszélezzük, majd kihűtjük őket.
Krém: kihabosítjuk a vajat, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, sűrített, karamellizált tejet, a diót (a dióból hagyunk keveset a süti tetejére) és a konyak aromát.
Összetöltjük a lapokat, megkenjük a tetejét is és rászórjuk a diót.
2-3 nap kell a puhuláshoz, én hűvös helyen (nem hűtőben, mert ott kiszárad(!) tároltam dobozban)
Ha puha, kockákra szeleteljük.