Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos szelet recept

Mákos szelet
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 20 dkg finomliszt
    • 5 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 1 cs. sütőpor
    • 2,5 dl langyos tej
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipetnyi só
    • + pár kanál meggylekvár
    • porcukor

    Elkészítése:

    Első lépésként begyújtom a sütőt, hiszen pár perc alatt készen áll sütésre a massza. A tojást a tejjel és a cukorral, csipet sóval egy keverőtálba simára dolgozom.

    A lisztben elkeverem a sütőport, majd a folyékony hozzávalókhoz szitálom. Hozzákanalazom a mákot is, és alaposan, csomómentesre kidolgozom. A sütő nagy, saját tepsijébe sütőpapírt vágok, és beleöntöm, majd szép egyenletesen elsimítom a masszát.

    Beteszem a sütőbe, és közepes lángnál 15-20 percig sütöm, ez elsősorban sütő függő, tehát érdemes negyed óra elteltével ránézni. Hamarabb nem, mert összeeshet a tészta, akár a piskóta.

    Amikor készen van, már nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem, és hagyom pár percet hűlni. Kiemelem a munkafelületre sütőpapírostól, s hogy megkönnyítsem a saját dolgomat, középen ketté vágom, ezzel két téglalap alakú tésztalapot kapok. Így könnyebb lehúzni róla a sütőpapírt, és amúgy is így szerettem volna elvágni.

    Ha teljesen kihűl, akkor az egyik felet megkenem meggylekvárral, a másikat pedig ráborítom. Kicsit lenyomkodom, majd a széleit szépen körbe vágom, hogy csinosan tudjam majd szeletelni.

    Ezekre a “leesett” részekre mindig van gyorsan vevő :-) Az így megmaradt süteményt először gondolatban megfelezem, majd a gyakorlatban elvágom, s utána mind a két darabot egyforma hosszúkás csíkokra darabolom. Tányérra téve porcukorral megszórom.

    Tipp:

    Persze ha valakinek nincs otthon meggylekvárja, bármilyen ízzel megkenheti.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá