Mákos szelet recept

Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2,5 dl langyos tej
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipetnyi só
- + pár kanál meggylekvár
- porcukor
Elkészítése:
Első lépésként begyújtom a sütőt, hiszen pár perc alatt készen áll sütésre a massza. A tojást a tejjel és a cukorral, csipet sóval egy keverőtálba simára dolgozom.
A lisztben elkeverem a sütőport, majd a folyékony hozzávalókhoz szitálom. Hozzákanalazom a mákot is, és alaposan, csomómentesre kidolgozom. A sütő nagy, saját tepsijébe sütőpapírt vágok, és beleöntöm, majd szép egyenletesen elsimítom a masszát.
Beteszem a sütőbe, és közepes lángnál 15-20 percig sütöm, ez elsősorban sütő függő, tehát érdemes negyed óra elteltével ránézni. Hamarabb nem, mert összeeshet a tészta, akár a piskóta.
Amikor készen van, már nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem, és hagyom pár percet hűlni. Kiemelem a munkafelületre sütőpapírostól, s hogy megkönnyítsem a saját dolgomat, középen ketté vágom, ezzel két téglalap alakú tésztalapot kapok. Így könnyebb lehúzni róla a sütőpapírt, és amúgy is így szerettem volna elvágni.
Ha teljesen kihűl, akkor az egyik felet megkenem meggylekvárral, a másikat pedig ráborítom. Kicsit lenyomkodom, majd a széleit szépen körbe vágom, hogy csinosan tudjam majd szeletelni.
Ezekre a “leesett” részekre mindig van gyorsan vevő :-) Az így megmaradt süteményt először gondolatban megfelezem, majd a gyakorlatban elvágom, s utána mind a két darabot egyforma hosszúkás csíkokra darabolom. Tányérra téve porcukorral megszórom.
Tipp:
Persze ha valakinek nincs otthon meggylekvárja, bármilyen ízzel megkenheti.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »