Mákos szelet recept

Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2,5 dl langyos tej
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipetnyi só
- + pár kanál meggylekvár
- porcukor
Elkészítése:
Első lépésként begyújtom a sütőt, hiszen pár perc alatt készen áll sütésre a massza. A tojást a tejjel és a cukorral, csipet sóval egy keverőtálba simára dolgozom.
A lisztben elkeverem a sütőport, majd a folyékony hozzávalókhoz szitálom. Hozzákanalazom a mákot is, és alaposan, csomómentesre kidolgozom. A sütő nagy, saját tepsijébe sütőpapírt vágok, és beleöntöm, majd szép egyenletesen elsimítom a masszát.
Beteszem a sütőbe, és közepes lángnál 15-20 percig sütöm, ez elsősorban sütő függő, tehát érdemes negyed óra elteltével ránézni. Hamarabb nem, mert összeeshet a tészta, akár a piskóta.
Amikor készen van, már nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem, és hagyom pár percet hűlni. Kiemelem a munkafelületre sütőpapírostól, s hogy megkönnyítsem a saját dolgomat, középen ketté vágom, ezzel két téglalap alakú tésztalapot kapok. Így könnyebb lehúzni róla a sütőpapírt, és amúgy is így szerettem volna elvágni.
Ha teljesen kihűl, akkor az egyik felet megkenem meggylekvárral, a másikat pedig ráborítom. Kicsit lenyomkodom, majd a széleit szépen körbe vágom, hogy csinosan tudjam majd szeletelni.
Ezekre a “leesett” részekre mindig van gyorsan vevő :-) Az így megmaradt süteményt először gondolatban megfelezem, majd a gyakorlatban elvágom, s utána mind a két darabot egyforma hosszúkás csíkokra darabolom. Tányérra téve porcukorral megszórom.
Tipp:
Persze ha valakinek nincs otthon meggylekvárja, bármilyen ízzel megkenheti.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »