Diós-mákos recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor,
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1 evőkanál tejföl.
Töltelék:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 10 dkg dió
- 10 dkg mák
- 2 dl tej
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg rétesliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- mandulaaroma, citrom, baracklekvár.
Máz:
- 2 evőkanál kakaó
- 6 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál víz,
- 10 dkg margarin
- 1 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
Először ledaráljuk a mákot és a diót. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a porcukrot, a sütőport, a tejfölt és a tojások sárgáját. Jól nyújtható tésztává gyúrjuk. Két részre vágjuk, az elsőt kinyújtjuk és a lisztezett, zsírozott tepsi aljára tesszük. Megkenjük bőven baracklekvárral.
Majd a tölteléket készítjük el. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport és a tejet. Kétfelé vesszük a krémet, az egyikhez a mákot és a citromhéjat, a másikhoz a diót és a mandulaaromát keverjük. Közben felverjük a tojások fehérjét, és a két masszába óvatosan beledolgozzuk.
A lekváros lap egyik felére a mákos, a másik felére diós réteget kenünk. Kinyújtjuk a másik lapot, és a tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, 10 perc után körbevágjuk, és táblára borítjuk.
A kihűlt tésztát csokoládémázzal bevonjuk.
Csokimáz:
Az átszitált porcukrot, a kakaót és a vizet 2 percig főzzük, majd hozzákeverjük a margarint és végül az olajat. Azonnal rákenjük a tészta tetejére, mert gyorsan megkeményedik a máz.
Amikor megszáradt a máz fogyasztható a sütemény.
Tanácsok:
Vizes késsel vágjuk 5×2 cm-es vékony szeletekre.
Készíthetjük a süteményt csak dióval vagy csak mákkal is.