Máglyarakás recept
Hozzávalók:
- 6-8 szép alma
- 10 dkg darált dió, vagy dejó
- 10 dkg vaj
- 8 szikkadt zsemle, de én kalácsból készítem
- 1 liter tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 30 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg sárgabarackíz
- a tepsi kikenéséhez: vaj
Elkészítése:
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A zsemlét (kalácsot) 1 centi vastagra fölszeleteljük, mély tálba tesszük. A tejet fölforraljuk, kicsit hűtjük. A tojások sárgáját a vajjal, a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30×20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle egy részét belesimítjuk, rászórunk diót ízlés szerint, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A tepsi méretétől függően több réteg is lehet. A barackízt egy kevés vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 40 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottakra kenjük, és visszatoljuk a sütőbe. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük, a máglyarakást még a hab pirulásáig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Melegen kockákra vágva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

