Karácsonyi diós linzer recept
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a dióval, a sóval és a fahéjjal összeforgatjuk, a margarint rárakjuk. Eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha már nincs benne nagy darabokban a margarin, a porcukorral és a tojássárgájával összegyúrjuk. Puha, ragacsos lesz a tészta, ami azért elválik a tál falától. Letakarva 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 4 mm vastagra ellapítjuk (tenyerünkkel nyomkodva a legkönnyebb), majd egy cakkos szélű, kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tésztakorongok felét középen is kiszúrjuk egy 1,5 – 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk, így semennyi sem vész kárba. A teli tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C), 13-15 percig sütjük.
A lyukas közepű tésztát egy másik sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, a tetejüket durvára vágott dióval, vagy mogyoróval meghintjük, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát. Ha kihűltek, a teli tésztákat kb. 1-1 kiskanál lekvárral megkenjük, és a lyukas közepűeket ráillesztjük-ráragasztjuk.