Lekváros-diós kosárka recept

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 mk só
- 6 dkg + 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- kb 1,5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 18 dkg sárgabaracklekvár
- 7 dkg darált dió
- vaj (a forma kikenéséhez)
- 6 kisebb kuglófforma
Elkészítése:
Kb 1 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben a vajat a maradék tejben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és villával felverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes olvasztott vajat, puha tésztává dagasztjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyűre formázzuk és negyed órát kelni hagyjuk. Közben a kuglófforma mélyedéseit kivajazzuk.
A tésztákat egyenként 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a körök felületét képzeletben megfelezzük, vékonyan megkenjük lekvárral (1 evőkanálnyi elég) és megszórjuk darált dióval.
A lekváros-diós részre ráhajtjuk a tészta szabadon hagyott felét, így félhold alakot kapunk, enyhén összenyomjuk és éles késsel függőlegesen 3 részre vágjuk.
A tésztacsíkokat egyenként óvatosan feltekerjük, az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük virágalakban úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül és a sütőforma mélyedésébe ültetjük. Így járunk el a többi tésztával is.
Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük (kb 25 perc), a formában hagyjuk egy kicsit, majd a formából kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Porcukorral szórva tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »