Lekváros-diós kosárka recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 mk só
- 6 dkg + 1 tk cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- kb 1,5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 18 dkg sárgabaracklekvár
- 7 dkg darált dió
- vaj (a forma kikenéséhez)
- 6 kisebb kuglófforma
Elkészítése:
Kb 1 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben a vajat a maradék tejben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és villával felverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes olvasztott vajat, puha tésztává dagasztjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyűre formázzuk és negyed órát kelni hagyjuk. Közben a kuglófforma mélyedéseit kivajazzuk.
A tésztákat egyenként 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a körök felületét képzeletben megfelezzük, vékonyan megkenjük lekvárral (1 evőkanálnyi elég) és megszórjuk darált dióval.
A lekváros-diós részre ráhajtjuk a tészta szabadon hagyott felét, így félhold alakot kapunk, enyhén összenyomjuk és éles késsel függőlegesen 3 részre vágjuk.
A tésztacsíkokat egyenként óvatosan feltekerjük, az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük virágalakban úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül és a sütőforma mélyedésébe ültetjük. Így járunk el a többi tésztával is.
Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük (kb 25 perc), a formában hagyjuk egy kicsit, majd a formából kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Porcukorral szórva tálaljuk.