Lekváros aprósüti recept
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 10 dkg baracklekvár (kb. 16 kk-nyi)
- 5 dkg dió (egész kis maréknyi)
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük, és egy nagyobb (38*30 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és kézzel, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tészta elég lágy, de ez nem baj.
A masszából evőkanálnyi mennyiséget veszünk, amit lisztezett kézben, a két tenyerünk között golyóvá sodrunk, egész picit ellapítjuk. A sütőpapíros tepsibe rakjuk, a sütik között legalább 3 cm helyet hagyva.
A sütik közepébe egy mélyebb lyukat nyomunk. Erre én egy lisztbe mártott fa nyelű derelyevágó végét használtam, de lehet üdítős kupak is, vagy egyszerűen az ujjunk. Nem kell sajnálni, legyen mély a lyuk, mert sütés közben eléggé megemelkedik.
170 fokon, hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük. Ha már kezd a sütik széle épp barnulni, azonnal vegyük ki a sütőből.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, és egy éles késsel egész apróra vágjuk.
A kihűlt sütik közepét megtöltjük 1-1 kávéskanálnyi baracklekvárral, majd megszórjuk a dióval.
Tipp:
Stahl Judit receptje alapján ez a süti lett a hétvégi desszertünk. Kevés alapanyagból, gyorsan összeállítható, dekoratív, finom édesség. Nekem ebből az adag tésztából, amivel nagyon könnyű dolgozni, 16 db kicsi süti lett. Ez egy édesszájú családnak nem mondható soknak, így érdemes rögtön dupla adaggal indítani. Ez egy olyan finomság, ami egy óra alatt kényelmesen az asztalra varázsolható. Egy dolog volt, a dió mennyisége, ami szerintem nem stimmelt, hisz az 5 dkg nagyon soknak bizonyult, elegendő a harmada is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »


