Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes puszedli recept

Mézes puszedli
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók kb 70-80 darabhoz:

    • 50 g vaj/margarin
    • 60 g barna- vagy kristálycukor
    • 125 g méz
    • 1 citrom
    • 250 g finomliszt
    • 1 tasak (12 g) sütőpor
    • l-l mk őrölt fahéj
    • szegfűszeg
    • szerecsendió
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • liszt a formázáshoz

    A díszítéshez és a mázhoz:

    • 100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen
    • 100 g tortabevonó étcsokoládé
    • 1-2 kk cukorgyöngy

    Elkészítése:
    A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük. Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
    A kihűlt mézes masszához adjuk a  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSt, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
    A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk ,cipót formálunk belőle ,fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb ,ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
    2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
    A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk és nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk.
    Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket „csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük.
    A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
    A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
    Dobozba csomagolva,soronként papírral letakarva, 1 hónapig eláll.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá