Tiramisu házi mascarponéval recept
Hozzávalók:
A mascarponéhoz:
- 1 nagy pohár 20%-os tejföl
A tiramisuhoz:
- 1 csomag hagyományos babapiskóta vagy babapiskóta tallér
- 4 dl kávé cukrozva ízlés szerint
- fél rumaroma
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
- 1,5 dl tej
- kakaó a tetejére
Szükséges eszközök:
- 1 nagy gézlap
- 1 szűrő
- 1 mély tál
- 1 befőttes gumi
Elkészítése:
A házi mascarponéhoz a tejfölt kb. fél percre betesszük a mikróban, kézmelegre melegítjük. A gézlapot beletesszük a szűrőbe, beleöntjük a tejfölt. Kicsi lukat vágunk a doboz alján, hogy levegőt kapjon a tejföl, és könnyebben kicsusszanjon belőle. A gézt összefogjuk a befőttes gumival, és egy mély edényre tesszük a szűrőt, hogy ki tudjon csöpögni a felesleges savó. 2 órát kinn hagyjuk szobahőmérsékleten, majd 12-24 órára betesszük a hűtőbe. 1 nagy pohár tejfölből 25 dkg mascarpone készíthető.
A tiramisuhoz a kávét lefőzzük, elkavarjuk benne ízlés szerint a cukrot és a rumaromát. A vaníliás pudingport 1,5 dl tejjel kemény krémmé keverjük. A házilag elkészített mascarponét habverővel felhabosítjuk, és beleforgatjuk a pudingba, kevés porcukorral ízesítjük. Egy kerek edényt kibélelünk fóliával, és lekenjük az első réteg krémet nem túl vastagon. Ezután a még meleg/langyos kávéba beleforgatjuk a piskótát egyesével, és rátesszük a krémre. A piskótákat szorosan egymás mellé kell rakni, és a rétegeken egymásnak keresztbe. Ezt addig folytatom, míg van krém. A tetejére (ami az alja lesz később) piskóta kerül. Fél órára betesszük a hűtőbe. Mikor kellőképpen megszilárdult, egy lapos tányérra borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, így már a krém kerül felülre, és megszórjuk keserű kakaóporral. Máris tálalható.
Megjegyzés: A főzés nélküli pudingpor helyett hagyományosat is használhatunk. Azt is 1,5-2 dl tejjel főzzük fel, és teljes kihűlés után keverjük el a mascarponéval.