Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marlenka recept

Marlenka
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 100 g vaj
    • 2 evőkanál méz
    • 250 g cukor
    • 1 kiskanál ecet
    • 1 evőkanál szódabikarbóna
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 700 g liszt

    Krém:

    • 300 g vaj
    • 2 tubus sűrített tej/170 g)
    • 150 g darált mogyoró
    • 1/2 dl brandy

    Elkészítése:
    Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk,mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket tűzre tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, meg nem barnul. Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a 700 g lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.
    A tésztát 7 cipóra osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára (kb a vastagságát jelöli ezzel) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.

    Megjegyzés:a tészta keményedik a méz miatt,minden sodrásnál a cipókat egy pillanatra be tettem a mikróba.
    Kissé langyos lett és így könnyen kisodorható.

    A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen
    lepve vízzel. (Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet,mivel tubusosat tudtam venni.
    Hideg vízbe tettem az üveget,a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hossza alatt elkészült,jól besűrűsödött.) Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak – majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült lapokat.
    A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval, mogyoróval, esetleg kakaóval.
    A krém fantasztikus lett, darált mogyorót és konyakot is tettem hozzá.
    Tetejére az összetört lapot darált mogyoróval összekevertem és a krém tetejére hintettem.
    Olvasztott csokival lecsurgattam.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá