Ferdinándi recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 75dkg liszt
- 7,5 dkg élesztő
- 1 db sütőpor
- 3,75 dl tej
- 2,25 dl olaj
- 1,5 ek cukor
- 3db kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 2 cs vaníliás cukor
Krémhez:
- 30dkg vaj
- 30dkg cukor
- 1 egész vaníliarúd
- 20dkg kókuszreszelék
Locsoláshoz:
- 5dl habtejszín
- 30dkg cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Nem kell keleszteni, azonnal kinyújtható 1cm-es vastagságúra. A krémhez a vajat a cukorral és a vanília magvaival habosra kavarjuk. Rákenjük a kinyújtott tésztára, rászórjuk a kókuszreszeléket és feltekerjük, mint a bejglit. Felvágjuk 3-4cm széles darabokra, közben jól kivajazunk nagyságától függően 2-3db ép zománcos lábast. Majd 2 ujjnyi távolságra, a közepére is, belerakjuk a tészta darabokat vágási felületükkel lefele. Előmelegített sütőbe tesszük, amikor félig megsült, akkor öntjük rá a habtejszínt a cukorral, a kikapart, és feldarabolt vaníliarúddal összekeverve. Szép pirosra sütjük, sütés után azonnal tányérra vagy tálcára kiborítjuk, hogy a karamellizálódott cukor ne ragadjon bele az edénybe. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megsül, 20-25 perc! Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Sztori: Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam, aki Erdélyből hozta, ahol ez a tészta az egyik híres lakodalmas kalács. A tésztájából készíthetünk bármilyen süteményt, ami kelt tésztából készül, pl.: bejgli, kifli, kalács, különböző csigák. Nagyon praktikus, hamar elkészül, nem kell keleszteni. Az élesztő mennyiségétől ne féljünk, nem lesz élesztő ízű!