Kókuszos kiflik recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 25 dkg vaj/margarin
- 1 ek porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Egy közepes méretű tálba mérjük a lisztet, beleszórjuk a sütőport, a sót, a kókuszreszeléket, és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojások sárgáját és a vajat/margarint. Alaposan összedolgozzuk.
A tészta először nehezen áll össze, de a kezünk melegétől a vaj/margarin olvadni kezd, és a tészta is lágyul. Nagyobb tepsiket sütőpapírral bélelünk ki.
Egy kifliformát folpackkal bélelünk ki, majd a tésztából tépve egy adagot kicsi rudat sodrunk, amit a kibélelt kifliformába nyomunk úgy, hogy ne lógjon ki a formából a tészta.
A folpack segítségével kifordítjuk a kiflit a formából, és az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy picit távolabb.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felül sütéssel 15 perc alatt megsütjük.
A kiflik ekkor még puhák és törékenyek, ezért a tepsikben hagyjuk kb. 5 percet pihenni, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a külső része picit ropogóssá válik, de a belseje finom, omlós marad.
Végül porcukorral megszórva kínáljuk.
Jól zárható fémdobozban sokáig omlós marad, ha marad belőle.
Tipp:
Párom holnap ünnepli a születésnapját, ezekkel a kiflikkel fog kedveskedni a munkatársainak.
Még sohasem használtam a kifliformáimat, pedig már jó rég megvannak. Most is csak egyre volt szükség. Ezzel a technikával megspórolunk egy mosogatást, hisz nem használjuk az összes formánkat.
Ha még sincs egy darab ilyen formánk sem, akkor is megsüthető, mégpedig kis rudakat sodorva, és a két végüket egy kicsit elvékonyítva. Ebben az esetben nem lesz bordázott a süti, de ízre ugyanolyan.
57 db kifli lett ebből az adagból.
A kókuszos kiflik kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 50 g
Zsír: 29 g