Kinyomós keksz recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 25 gramm étkezési keményítő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
- 2 ek tej
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, a sütőport és a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.
Ezután kivesszük, majd lecsípünk a tésztából, és nudlit sodrunk a két tenyerünk között belőle. Ezt a nudlit belehelyezzük a kinyomóba, majd párat nyomunk rajta, hogy kimenjen a levegő a tészta közül.
Ha már megjelenik a tészta, akkor egy tepsire rátesszük úgy, hogy a kinyomó és a tepsi között ne maradjon rés. Megnyomjuk, majd kicsit oldalra mozdítjuk a kinyomót, és szépen leemeljük.
Csak sima tepsire lehet kinyomni, tehát sem zsírozni, de még sütőpapírt sem kell tenni alá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütjük. (Légkeverés, 150 fokon sütöttem pár percig.)
Amikor kisült, rácsra szedjük és kihűtjük.
Légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.
A kinyomós keksz kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 54 g
Zsír: 22 g