Kakaós csavart recept
Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 1 dl meleg tej
- 20 g friss élesztő
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
A töltelékhez:
- pár evőkanálnyi lágy vaj
- cukrozott kakaó
A locsoláshoz:
- kb. 2 dl forró tej
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszttel, sóval, 3 evőkanál olvasztott vajjal, a tojássárgákkal és még nagyjából 1 dl tejjel egy tálba és jól gyúrjuk össze, majd hagyjuk kelni.
Miután megkelt 5 db kb. 14 dkg-s gombócot gömbölyítsünk, fedjük le konyharuhával és hagyjuk kicsit pihenni. Ezután egyenként nyújtsuk ki kb. 25-30 cm hosszú téglalap formára (vagy ovális, ahogy sikerül), kenjük meg a vajjal, szórjuk meg a kakaós cukorral és tekerjük fel, mint egy bejglit.
A kis kígyócskákat hosszában vágjuk félbe, és a két felet csavarjuk össze, majd formázzuk.(fordított U alakba rakjuk,hogy a végei felénk legyenek,majd keresztbe rakjuk és a jobb oldali véget balról igazítjuk alá a bal oldalit pedig jobbról…)
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, kb. fél órát pihentessük ismét. 180 fokra melegítsük elő a sütőt és mielőtt betesszük a tepsit, a maradék olvasztott vajat csepegtessük rá.
Süssük szépre, nekem ez nagyjából 30-40 perc volt, nem emlékszem pontosan, de ezt úgyis látni fogjuk a színéről.
Kb. félidőben még meglocsoljuk finoman 2 deci forró tejjel (amiben 2 tasak vaníliás cukrot elkevertünk), és visszatoljuk a sütőbe, ha kell, fordítsunk a tepsin, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Ha úgy látjuk, hogy kész, vegyük ki, tegyük rácsra és még melegen szórjuk meg bőven porcukorral.