Kakaós csavart recept

Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 1 dl meleg tej
- 20 g friss élesztő
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
A töltelékhez:
- pár evőkanálnyi lágy vaj
- cukrozott kakaó
A locsoláshoz:
- kb. 2 dl forró tej
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszttel, sóval, 3 evőkanál olvasztott vajjal, a tojássárgákkal és még nagyjából 1 dl tejjel egy tálba és jól gyúrjuk össze, majd hagyjuk kelni.
Miután megkelt 5 db kb. 14 dkg-s gombócot gömbölyítsünk, fedjük le konyharuhával és hagyjuk kicsit pihenni. Ezután egyenként nyújtsuk ki kb. 25-30 cm hosszú téglalap formára (vagy ovális, ahogy sikerül), kenjük meg a vajjal, szórjuk meg a kakaós cukorral és tekerjük fel, mint egy bejglit.
A kis kígyócskákat hosszában vágjuk félbe, és a két felet csavarjuk össze, majd formázzuk.(fordított U alakba rakjuk,hogy a végei felénk legyenek,majd keresztbe rakjuk és a jobb oldali véget balról igazítjuk alá a bal oldalit pedig jobbról…)
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, kb. fél órát pihentessük ismét. 180 fokra melegítsük elő a sütőt és mielőtt betesszük a tepsit, a maradék olvasztott vajat csepegtessük rá.
Süssük szépre, nekem ez nagyjából 30-40 perc volt, nem emlékszem pontosan, de ezt úgyis látni fogjuk a színéről.
Kb. félidőben még meglocsoljuk finoman 2 deci forró tejjel (amiben 2 tasak vaníliás cukrot elkevertünk), és visszatoljuk a sütőbe, ha kell, fordítsunk a tepsin, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Ha úgy látjuk, hogy kész, vegyük ki, tegyük rácsra és még melegen szórjuk meg bőven porcukorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman
A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és
Tovább olvasom »
Ha imádod a madártejet – ezeket a verziókat is ki kell próbálnod!
A madártej a magyar házi desszertek egyik örök klasszikusa – és ebben a vál
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 csütörtök
A görög citromos leves frissítő kezdés lehet, amit egy tartalmas bakonyi cs
Tovább olvasom »
Ezt a trükköt ismerned kell: így készül a legfinomabb főtt kukorica!
Nincs is hangulatosabb dolog egy nyári délutánon vagy estén, mint a frissen
Tovább olvasom »
Citromos csodák a sütő bekapcsolása nélkül – 10 kihagyhatatlan recepttel
A citromos sütik igazi felüdülést jelentenek, különösen a nyári melegben. F
Tovább olvasom »
8 csirkés fogás, ami nem unalmas – és nem is bonyolult!
Összegyűjtöttünk 8 különleges, mégis könnyen elkészíthető csirkés fogást, a
Tovább olvasom »