Kakaós csavart recept
Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 1 dl meleg tej
- 20 g friss élesztő
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
A töltelékhez:
- pár evőkanálnyi lágy vaj
- cukrozott kakaó
A locsoláshoz:
- kb. 2 dl forró tej
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszttel, sóval, 3 evőkanál olvasztott vajjal, a tojássárgákkal és még nagyjából 1 dl tejjel egy tálba és jól gyúrjuk össze, majd hagyjuk kelni.
Miután megkelt 5 db kb. 14 dkg-s gombócot gömbölyítsünk, fedjük le konyharuhával és hagyjuk kicsit pihenni. Ezután egyenként nyújtsuk ki kb. 25-30 cm hosszú téglalap formára (vagy ovális, ahogy sikerül), kenjük meg a vajjal, szórjuk meg a kakaós cukorral és tekerjük fel, mint egy bejglit.
A kis kígyócskákat hosszában vágjuk félbe, és a két felet csavarjuk össze, majd formázzuk.(fordított U alakba rakjuk,hogy a végei felénk legyenek,majd keresztbe rakjuk és a jobb oldali véget balról igazítjuk alá a bal oldalit pedig jobbról…)
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, kb. fél órát pihentessük ismét. 180 fokra melegítsük elő a sütőt és mielőtt betesszük a tepsit, a maradék olvasztott vajat csepegtessük rá.
Süssük szépre, nekem ez nagyjából 30-40 perc volt, nem emlékszem pontosan, de ezt úgyis látni fogjuk a színéről.
Kb. félidőben még meglocsoljuk finoman 2 deci forró tejjel (amiben 2 tasak vaníliás cukrot elkevertünk), és visszatoljuk a sütőbe, ha kell, fordítsunk a tepsin, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Ha úgy látjuk, hogy kész, vegyük ki, tegyük rácsra és még melegen szórjuk meg bőven porcukorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

