Görög citromos süti recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg gríz
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 35 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2,5dl joghurt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom
- A tepsi kikenéséhez vaj
A sziruphoz:
- 15 dkg cukor
- 1,5dl víz
- 4 citrom
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra,(gázsütőn 3-as fokozat) és kivajazzuk egy 30×20-as tepsit. A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, amelybe a “száraz” hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó ahová a “nedvesek” jönnek. A tálban összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót. A mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, belereszeljük a citrom héját, és átszűrve hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A keveréket átöntjük a tálba, és fakanállal összedolgozzuk a tésztát. Ahogy elkészült, átkanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk és 45-55 perc alatt megsütjük. Amíg a sütemény sül, összeforraljuk a citromos szirupot. A cukrot beleszórjuk a vízbe, hozzáreszeljük a citromok héját, és hozzáadjuk az átszűrt levüket is. Takaréklángon addig keverjük, ameddig a cukor fel nem oldódik, majd erősítünk a lángon, és a szirupot 3-4 percig forrásban tartjuk. Miután a süti megsült kivesszük a sütőből, és villával sok helyen megszurkáljuk. Még melegen, anélkül, hogy kivennénk a tepsiből, rákanalazzuk a citromos szirup felét, majd 15 perc múlva rálocsoljuk a maradék szirupot is. Ha kihűlt kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat!