Grízes ribizlis kocka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
Krém:
- 1 l tej
- 8 ek búzadara
- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 20 dkg porcukor
- kb. 50 dkg ribizli (leszemezett)
Tetejére:
- porcukor
- ribizli (díszíteni)
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A fehérjét kemény habbá felverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát.
A kemény habba beleöntjük a cukros tojássárgáját, és óvatosan összekeverjük, majd ebbe beleszitáljuk a liszt keveréket és “levegősen” óvatosan összekeverjük az egészet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (26 x 30 cm) beleöntjük a masszát, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) (Én a tetejére sütőpapírt tettem, hogy a teteje ne nagyon barnuljon meg.)
Krém készítése:
Először főzzünk egy hagyományos tejbegrízt, csak cukor nélkül (kissé keményebb állagú legyen), és utána hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a teljesen KIHŰLT tejbegrízhez öntjük, és összekeverjük. A megmosott és leszemezett ribizliszemeket beletesszük a krémbe, és óvatosan összekeverjük. (Pár darabot félretehetünk díszíteni.)
Összeállítás:
A megsült, és kihűlt tésztáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és a tésztát vízszintesen félbe vágjuk. Az alsó lapra egyenletesen rákenjük a krémet, majd rátesszük a tészta másik lapját. (Óvatosan kicsit rányomkodjuk.)
Hűtőben tároljuk, majd tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk, megszórjuk a tetejét porcukorral, és díszíthetjük ribizlivel.
A grízes ribizlis kocka kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 22 g
Zsír: 9 g