Fügés frangipane recept
Hozzávalók egy 25*10 cm-es sütőformához:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek rum
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/4 tk sütőpor
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 12 dkg méz
- 10 dkg őrölt mandula
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg tejszín
- 1 tk vanília aroma
- 1 cs vaníliás pudingpor vagy 1 ek liszt
- füge
Elkészítése:
Tegyük a lisztet, a porcukrot, sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást és a rumot, majd pár pillanatig még keverjük.
Ezután borítsuk ki lisztezett felületre és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük be kb 1 órára a hűtőbe.
Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vanília aromát és a tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá a tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a pudingport vagy a lisztet.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent formát, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket. A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig. A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.