Fehércsokis, grillázsos gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor
Grillázs:
- 10 dkg cukor
- 2 marék dió aprítva
- kevés olaj
Máz:
- 2 tábla fehér csoki
- kevés olaj
Elkészítése:
Elsőként kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 180 fokra. Fontos ezzel kezdeni, mert én sokszor csak akkor döbbenek rá, hogy be kellett volna kapcsolni, amikor már a kész keveréket kéne behelyezni.
Grillázs:
A grillázzsal kezdjük, hogy ki tudjon hűlni, és meg tudjon szilárdulni, mire szükségünk lesz rá. A cukrot megolvasztjuk serpenyőben, de vigyázzunk, könnyen odaég! Amint folyós masszát kaptunk, belekeverjük az aprított diót, majd egy sütőpapírral lefedett tálcára öntjük, ahol vékonyra elegyengetjük. Félretesszük dermedni. Ne messzire, mert pár perc, és szükségünk lesz rá.
Tészta:
Puha vajjal dolgozunk, amit habosra keverünk a cukorral, majd a tojásokat is hozzáadjuk. Külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaópor. Ekkor újra előkerül a diós grillázs, amit apróra darabolunk. Konyharuhával takarjuk le, és egy húsklopfoló segítségével törjük darabokra. A háromnegyed részét a liszthez öntjük, és összekeverjük vele. A lisztes keverékünket a tojásos masszához öntjük, majd alaposan elkeverjük.
Őzgerincformát veszünk elő, de lehet ez kenyérforma, vagy akár sima tepsi is. Az ízén úgysem változtat az alakja. Kivajazzuk a formánkat, és a masszát beleöntjük, majd sütőbe helyezzük, és tűpróbáig sütjük.
Az elkészült süteményt kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk. A langyos édességünket óvatosan kivesszük a formából.
Máz:
Egy kis edénybe törjük darabokra a csokit, és öntsük le kevés olajjal. Állandó kevergetés mellett megolvasztjuk. Amint a csoki folyóssá válik, ráöntjük a sütinkre, és szépen eloszlatjuk rajta. Ha ez megvan, a maradék grillázst is rászórjuk. A végeredmény pedig gyönyörű!
Tipp:
Természetesen lehet bele grillázs helyett aszalt gyümölcsöket is tenni, a csokit elhagyni, esetleg étcsokival leönteni. A határ a csillagos ég.
Én ezt süteményt gluténmentesen is készítem, ilyenkor gluténmentes lisztkeveréket használok hozzá. Úgy sem morzsálódik és isteni finom lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

