Fehércsokis, grillázsos gyümölcskenyér recept

Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor
Grillázs:
- 10 dkg cukor
- 2 marék dió aprítva
- kevés olaj
Máz:
- 2 tábla fehér csoki
- kevés olaj
Elkészítése:
Elsőként kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 180 fokra. Fontos ezzel kezdeni, mert én sokszor csak akkor döbbenek rá, hogy be kellett volna kapcsolni, amikor már a kész keveréket kéne behelyezni.
Grillázs:
A grillázzsal kezdjük, hogy ki tudjon hűlni, és meg tudjon szilárdulni, mire szükségünk lesz rá. A cukrot megolvasztjuk serpenyőben, de vigyázzunk, könnyen odaég! Amint folyós masszát kaptunk, belekeverjük az aprított diót, majd egy sütőpapírral lefedett tálcára öntjük, ahol vékonyra elegyengetjük. Félretesszük dermedni. Ne messzire, mert pár perc, és szükségünk lesz rá.
Tészta:
Puha vajjal dolgozunk, amit habosra keverünk a cukorral, majd a tojásokat is hozzáadjuk. Külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaópor. Ekkor újra előkerül a diós grillázs, amit apróra darabolunk. Konyharuhával takarjuk le, és egy húsklopfoló segítségével törjük darabokra. A háromnegyed részét a liszthez öntjük, és összekeverjük vele. A lisztes keverékünket a tojásos masszához öntjük, majd alaposan elkeverjük.
Őzgerincformát veszünk elő, de lehet ez kenyérforma, vagy akár sima tepsi is. Az ízén úgysem változtat az alakja. Kivajazzuk a formánkat, és a masszát beleöntjük, majd sütőbe helyezzük, és tűpróbáig sütjük.
Az elkészült süteményt kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk. A langyos édességünket óvatosan kivesszük a formából.
Máz:
Egy kis edénybe törjük darabokra a csokit, és öntsük le kevés olajjal. Állandó kevergetés mellett megolvasztjuk. Amint a csoki folyóssá válik, ráöntjük a sütinkre, és szépen eloszlatjuk rajta. Ha ez megvan, a maradék grillázst is rászórjuk. A végeredmény pedig gyönyörű!
Tipp:
Természetesen lehet bele grillázs helyett aszalt gyümölcsöket is tenni, a csokit elhagyni, esetleg étcsokival leönteni. A határ a csillagos ég.
Én ezt süteményt gluténmentesen is készítem, ilyenkor gluténmentes lisztkeveréket használok hozzá. Úgy sem morzsálódik és isteni finom lesz.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »