Dödöszka recept

Hozzávalók:
- 8 dkg vaj/margarin
- 2 dl tej (nem baj ha savanyú)
- 2 dl víz
- 2 dl kukoricadara
- 2 fej hagyma
- 1 paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- paprikakrém
- só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A vajas-tejes-vízbe tettem sót, miután felforrt beletettem a kukoricadarát. Jól elkevertem, főtt egy kicsit, majd letakartam, megvártam míg kihűl.
Addig is: megpucoltam két szép friss hagymát, összekockáztam egy paprikát, felaprítottam 3 gerezd fokhagymát – ezt az egészet olajon, sóval-borssal megdinszteltem (kb egy deci vizet öntöttem alá). Amikor már megpuhult a hagyma, tettem bele pirospaprikát és egy kis házi paprikakrémet (ha nincs a piros arany is megteszi), még egy kicsit rotyogtattam, és vizes evőkanállal galuskaformákat szaggattam a puliszkából. Jó öt percet főztem még letakarva, majd elzártam a gázt és hagytam egy fél órát, rendesen járja át a galuskákat a hagymás dödölleszaft. Már csak az ételem nevével volt bajom, de mire megettük, meg is lett: a dödölle és a puliszka keresztezéséből.
Sztori: Régóta készülök puliszkát csinálni, meg is vettem hozzá a kukoricadarát (már majdnem le is járt a szavatossága), és régóta vágyom egy kis dödöllére is. Szombaton viszont mákos kalácsot sütöttem, és ez csak azért kapcsolódik a történethez, mert szükség volt 8 deka olvasztott vajra és 125 ml forró tejre. Gondoltam én, ha a vajra nem vigyázok odakap, majd felolvad a tejjel együtt. Ahogy kell, felraktam melegedni, és közben bíbelődtem valami mással. Pár perc múltán ránézek a tejre, látom ám, hogy összetúrósodott… hajajajj, ez így nem lesz jó. Ott álltam a tűzhely felett, hogy mit csináljak én ezzel a szerencsétlen túrós vajjal, mert kidobni sajnáltam, nem is a kb 200 forint miatt, hanem az elv miatt, amit már pici lány korom óta belém neveltek: ételt ki nem dobunk. És mióta házi tejet használok, a tej nem megromlik, hanem megsavanyodik, ami viszont nem rossz, csak nem mindenbe jó. Szóval beindult kreatív fantáziám…
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »
7 tökéletes levesbetét, amitől a házi leves igazán különleges lesz
Fedezd fel a legjobb házi levesbetéteket: grízgaluska, zsemlegombóc, csipet
Tovább olvasom »