Diós kosárkák recept

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és egy kevés tejet. Jól összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.
A formákat vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk rétesliszttel. A diót ledaráljuk.
A lehűlt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket további 6-6 egyenlő darabra és golyókat sodrunk.
Belenyomkodjuk a tésztagolyókat az előkészített kosárkákba. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a porcukrot és ezzel együtt kemény habot verünk. Beleforgatjuk a darált diót.
Minden tésztára teszünk 1 kk lekvárt, amit egy kicsit elkenünk a kosárkákban majd rákanalazzuk a diós tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Néhány percet hagyjuk hűlni a kisült kosárkákat, majd fordítsuk ki a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Lánykoromban Anyukámmal sokszor készítettük ez a süteményt az unokatestvéreim esküvőire. Általában Ő összeállította a tésztát, a kosarazást pedig közösen csináltuk. Mindig azt mondta, hogy míg él, kosárkát nem süt, hisz olyan pepecselős munka, persze ezt csak viccnek szánta és mindig mosolyogva emlegetjük. Valóban igényel egy kis munkát, de megéri elkészíteni, hisz nagyon finom és mutatós sütemény. Légmentesen elzárva pedig sokáig eláll. Én most dióval sütöttem, de a töltelék lehet mogyoró, mák, vagy akár kókusz is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »