Diós kosárkák recept
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és egy kevés tejet. Jól összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.
A formákat vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk rétesliszttel. A diót ledaráljuk.
A lehűlt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket további 6-6 egyenlő darabra és golyókat sodrunk.
Belenyomkodjuk a tésztagolyókat az előkészített kosárkákba. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a porcukrot és ezzel együtt kemény habot verünk. Beleforgatjuk a darált diót.
Minden tésztára teszünk 1 kk lekvárt, amit egy kicsit elkenünk a kosárkákban majd rákanalazzuk a diós tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Néhány percet hagyjuk hűlni a kisült kosárkákat, majd fordítsuk ki a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Lánykoromban Anyukámmal sokszor készítettük ez a süteményt az unokatestvéreim esküvőire. Általában Ő összeállította a tésztát, a kosarazást pedig közösen csináltuk. Mindig azt mondta, hogy míg él, kosárkát nem süt, hisz olyan pepecselős munka, persze ezt csak viccnek szánta és mindig mosolyogva emlegetjük. Valóban igényel egy kis munkát, de megéri elkészíteni, hisz nagyon finom és mutatós sütemény. Légmentesen elzárva pedig sokáig eláll. Én most dióval sütöttem, de a töltelék lehet mogyoró, mák, vagy akár kókusz is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

