Diós grillázs tekercs recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 dkg porcukor
- 10 dkg finomliszt
- 6 dkg darált dió
- fél cs sütőpor
- 5-6 ek baracklekvár
Krémhez:
- 4 dl tej
- 4 ek finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg vaj vagy margarin
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojások fehérjét kemény habbá keverjük egy pici sóval, sárgáját habosra keverjük a porcukorral. A sárgájába beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a diót és a habot, majd óvatosan összeforgatjuk. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütjük. Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuhát benedvesítünk (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarjuk vele. Így letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell félni, a tészta nem szívja magába a nedvességet. Ha kihűlt, levesszük róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarjuk.
Közben elkészítjük a krémet. A lisztet a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A grillázshoz egy serpenyőbe beletesszük a cukrot , majd elkezdjük melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a diót és még forrón egy olajjal megkent fém tálcára (vagy márványlapra) öntjük. Kicsit szétterítjük és teljesen kihűtjük. Amikor már kihűlt, kemény állagú lesz. Ekkor apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.
A krémhez a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt lisztes pudingot, jó habos legyen a krém. A krémhez hozzákeverjük a grillázst és ezt is jól kikeverjük (minél több benne grillázs, annál finomabb).
A piskótát kicsavarjuk, megkenjük vékonyan lekvárral, majd rákenjük a grillázzsal ízesített krémet. Óvatosan feltekerjük és egy tálcára helyezzük. A külsejét is bekenjük a krémmel, majd a tekercs tetejét megszórjuk 2-3 ek grillázzsal. Pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd ízlés szerint felszeleteljük és tálaljuk.