Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládékrémes fatörzs (mézeskalács figurákkal) recept

Csokoládékrémes fatörzs (mézeskalács figurákkal)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához: (40×30 cm-es tepsihez)

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 púpos evőkanál sima liszt
    • fél csomag sütőpor (6 g)
    • 4 enyhén púpos kristálycukor

    A krémhez:

    • 13 dkg (Boci) étcsokoládé
    • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 15 dkg puha vaj
    • 0,5 dl habtejszín
    • 10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Elkészítése:

    A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb 8 percig sütjük (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát).

    A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát. A sütőpapíros rész felül legyen – lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele).

    A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.

    A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük és egy kb 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág), majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával – a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel.

    Feltekerjük újra mindkét részt, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.

    Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá