Csokoládékrémes fatörzs (mézeskalács figurákkal) recept

Hozzávalók:
A tésztához: (40×30 cm-es tepsihez)
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 púpos evőkanál sima liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 4 enyhén púpos kristálycukor
A krémhez:
- 13 dkg (Boci) étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg puha vaj
- 0,5 dl habtejszín
- 10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb 8 percig sütjük (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát).
A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát. A sütőpapíros rész felül legyen – lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele).
A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük és egy kb 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág), majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával – a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel.
Feltekerjük újra mindkét részt, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »