Csokis-meggyes szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 8+1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 csapott ek liszt
- 8 csapott ek cukor
- 1 kk sütőpor
- 1 késhegy szódabikarbóna
- 3 csomag vaníliás cukor
- 3 ek kakópor
- 1 üveg meggybefőtt a leve nélkül
- 1 csokismeggy aroma
Tetejére:
- 1 ü meggybefőtt a leve nélkül
- 1 ek porcukor
- 1 ek kakaópor
- 3 dkg étcsokoládé
- 5 ek víz
- 2 ek kristálycukor
- 1 ek kakaópor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, alaposan összekeverjük, majd a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
A tészta felét beletesszük egy sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe, másik felében elkeverjük a kakaóport, az 1 egész tojást és az aromát, majd belecsurgatjuk a sárga piskótába. Rászórjuk az egyik üveg befőttből a lecsepegtetett meggyszemeket, és 180 fokon megsütjük a piskótát!
Miután elkészült, pár perc pihentetés után kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszahelyezzük a tepsibe, vagy tálcára tesszük.
A másik üveg meggybefőttet szintén egy szűrőben lecsepegtetjük, és deszkára téve átvagdossuk, kissé felaprítjuk. Ezalatt a piskóta kihűl, és rátesszük a darabolt meggyet szépen elosztva, hogy jusson mindenhová.
Kis szűrőbe téve először a kakaóport szitáljuk rá, majd a porcukrot.
Végül a vízzel felforraljuk a kristálycukrot, elkeverjük benne a kakaót és a csokit, majd legvégül ezt a mázat rácsurgatjuk a süti tetejére!
Miután teljesen kihűlt, szeletelhetjük!
Belül omlós, puha, a tetején pedig édes és ropogós kis kéreg keletkezik a rászitált porcukortól!
Tipp:
Meggy helyett másféle gyümölcs is illik ehhez a recepthez. Pl. szamóca, cseresznye, szilva, körte, barack… stb. Lényeg, hogy ne legyen nagyon lédús!