Apró zserbó recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
Töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 2 púpos ek sárgabaracklekvár
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.
A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)
Helyezzük az előkészített sütőlapra egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek. Majd a lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel. Nekem kb. 1 csapott kávéskanálnyi jutott minden egyes sütibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha már látjuk, hogy kezd barnulni a tészta széle, azonnal vegyük ki. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét az olajjal víz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.
Tipp:
Végtelenül egyszerű és mégis nagyon finom aprósüti, ami hamar elfogy. A tésztával könnyű dolgozni, még tojás sem kell bele. A margarintól könnyen összeáll és sütőpor nélkül készül. A sütési idő természetesen a sütőktől függ, érdemes figyelni közben a süteményeket.
30 db sütemény lett ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »