Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- fél cs sütőpor
- 1 dkg éleszt
- fél dl te
- 1 evőkanál cuko
- 2 ek tejföl
Töltelékhez:
- 40 dkg reszelt alma
- 3 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 púpozott ek zsemlemorzsa
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A cukrozott, langyos tejben elkeverjük az élesztőt 3 evőkanál liszttel és meleg helyen felfuttatjuk. A többi lisztben alaposan elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a margarint. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt kovászt, a tejfölt és simára gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk és fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Közben a reszelt almához hozzákeverjük a cukrot és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a leve elfő. Akkor hozzáadjuk a fahéjat és kihűtjük.
A pihentetett tészta háromnegyed részét a piteforma méreténél nagyobbra kinyújtjuk. Nyújtófa segítségével ráhelyezzük, kibéleljük, hogy a peremétől túl nyúljon kb 1-2 cm-el ,majd villával megszurkáljuk.
A kihűlt almához hozzákeverjük a zsemlemorzsát és egyenletesen a tésztára terítjük. A tészta másik felét, az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, kb 1 centis csíkokra vágjuk és az alma tetejére rácsosan rátesszük, majd újból pihentetjük fél órát.
Sütés előtt a rácsokat tojás sárgájával megkenjük és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.