Almarózsa recept
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 3-4 db alma
- 7 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál citromlé
- kb 1 liter víz
Elkészítése:
A megmosott almák magházát távolítsuk el, és szeljük fel őket egészen vékony szeletekre. A vizet forraljuk fel, tegyünk bele 3 evőkanál kristálycukrot, és a 2 evőkanál citromlevet. A felszeletelt almákat egy rövid időre ( max. 2 percre, de talán annyira sem kell. ) tegyük a forrásban lévő vízbe.
Vigyázzunk, hogy annyi ideig hagyjuk csak a forrásban lévő vízben, míg egy kissé megpuhulnak, és formázhatóvá válnak. Kiszedés után jól csepegtessük le, és tegyük konyhai papírtörlőre, hogy száradjanak az almaszeletek.
A leveles tésztát nyújtsuk vékonyra, és szeljük fel késsel vagy derelyevágóval kb. 2 – 2.5 cm vastagságú csíkokra. A maradék 4 evőkanál kristálycukrot, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal keverjük össze, majd szórjuk rá a kinyújtott tésztára. Sodrófával vagy tésztasimító hengerrel egy kicsit a fahéjas cukrot sodorjuk bele a tésztába, így feltekeréskor nem fog szóródni belőle.
Az almaszeleteket fektessük a tészta csíkokra úgy, hogy a széleik fedjék egymást, de egy kicsit lelógjanak a tésztáról. A végén hagyjunk kb. 2 cm alma nélküli részt, ezt a szoros feltekerés után hajtsuk a „ rózsa „ alá.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt süssük meg. Porcukorral tálaljuk.
Tipp:
Próbáljuk minél jobban lecsepegtetni az almaszeleteket. Ha megsültek a rózsák, hagyjuk egy kicsit a tepsin kihűlni, mert az esetlegesen kifolyt cukros lé sütés közben karamellizálódik, és így könnyebben fel lehet szedni a sütőpapírról.
275 grammos leveles tésztát használtam, 10 db almarózsa lett belőle.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

