Narancsos zabpelyhes cookie recept

Egy fél literes bögre
- Zabpehely
- Liszt,
- Cukor, inkább kevesebb, kb. 2/3 bögrényi
- fél csomag sütőpor
- 1 nagy tk. fahéj,
- 15-20 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1-2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 narancs reszelt héja
- tej
Elkészítése:
A müzlit leöntjük egy kis tejjel vagy olvasztott vajjal, hogy megszívja magát.
A lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot összekeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, egy-két tojást, esetleg egy kis tejet és simára keverjük.
Hozzákeverjük a zabpelyhet, és belereszeljük a narancs héját.
(kóstoljuk meg, ízlés szerint adhatunk hozzá több fahéjat, cukrot)
Hűtőbe tesszük a tésztát, előmelegítjük a sütőt 170- 180 fokra.
Egy tepsire vagy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és bő evőkanálnyi kupacokat teszünk rá (kb. 7-9 adagot egyszerre)
Kb. 15 perc alatt elkészül, de ha mégsem, nézegessük sűrűn.
Melegen puhább és törékenyebb, óvatosan szedjük le a sütőpapírról.
Olyan 15-20 adag lesz.
—————————————-
Megjegyzések:
A recept lényege, hogy lisztből, zabpehelyből kb. azonos térfogatot, cukorból kicsit kevesebbet használjuk, és kerüljön mellé vaj, tojás, némi tej.
Ha három decis bögrét használunk, elég egy tojás, kb. 10 dkg vaj, kb. 1 dl tej.
A narancsot, ha nem bio, mindig nagyon alaposan mossuk meg (akár dörzsöljük le).
A cookie tészta lényege, hogy ne folyjon szét a sütőlapon, ha rátesszük, tehát egy kicsit sűrűbb állagú tésztánk kell, hogy legyen. Ha túl híg, ekkor még adhatunk hozzá néhány evőkanál lisztet, zabpelyhet, esetleg búzakorpát.
A kanalat, amivel összekeverjük a tésztát, nem is kell, hogy kivegyük, mielőtt hűtőbe kerül, mert utána sütés előtt a legegyszerűbb úgy adagolni, hogy a tésztás kanállal púposan kikanalazunk egy nagy adagot a tésztából, majd a sütőlapra merőlegesen engedjük róla leválni a felesleget (mivel sűrű a tészta, mindig kb. egy kanálnyi ragad bele magába a kanálba).
—————————————-
Finom, egészséges reggeli süti, vagy uzsonna a gyerekeknek. A zabpehely, segíti a jó emésztést, magas a rosttartalma, és lassan szívódik fel, tehát hosszú időn keresztül ad energiát.
Hosszú távon biztos olcsóbb, mint a jó reggelt nyalánkságok, kiadós, és legalább tudjuk, mit eszünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »