Narancsos zabpelyhes cookie recept
Egy fél literes bögre
- Zabpehely
- Liszt,
- Cukor, inkább kevesebb, kb. 2/3 bögrényi
- fél csomag sütőpor
- 1 nagy tk. fahéj,
- 15-20 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1-2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 narancs reszelt héja
- tej
Elkészítése:
A müzlit leöntjük egy kis tejjel vagy olvasztott vajjal, hogy megszívja magát.
A lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot összekeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, egy-két tojást, esetleg egy kis tejet és simára keverjük.
Hozzákeverjük a zabpelyhet, és belereszeljük a narancs héját.
(kóstoljuk meg, ízlés szerint adhatunk hozzá több fahéjat, cukrot)
Hűtőbe tesszük a tésztát, előmelegítjük a sütőt 170- 180 fokra.
Egy tepsire vagy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és bő evőkanálnyi kupacokat teszünk rá (kb. 7-9 adagot egyszerre)
Kb. 15 perc alatt elkészül, de ha mégsem, nézegessük sűrűn.
Melegen puhább és törékenyebb, óvatosan szedjük le a sütőpapírról.
Olyan 15-20 adag lesz.
—————————————-
Megjegyzések:
A recept lényege, hogy lisztből, zabpehelyből kb. azonos térfogatot, cukorból kicsit kevesebbet használjuk, és kerüljön mellé vaj, tojás, némi tej.
Ha három decis bögrét használunk, elég egy tojás, kb. 10 dkg vaj, kb. 1 dl tej.
A narancsot, ha nem bio, mindig nagyon alaposan mossuk meg (akár dörzsöljük le).
A cookie tészta lényege, hogy ne folyjon szét a sütőlapon, ha rátesszük, tehát egy kicsit sűrűbb állagú tésztánk kell, hogy legyen. Ha túl híg, ekkor még adhatunk hozzá néhány evőkanál lisztet, zabpelyhet, esetleg búzakorpát.
A kanalat, amivel összekeverjük a tésztát, nem is kell, hogy kivegyük, mielőtt hűtőbe kerül, mert utána sütés előtt a legegyszerűbb úgy adagolni, hogy a tésztás kanállal púposan kikanalazunk egy nagy adagot a tésztából, majd a sütőlapra merőlegesen engedjük róla leválni a felesleget (mivel sűrű a tészta, mindig kb. egy kanálnyi ragad bele magába a kanálba).
—————————————-
Finom, egészséges reggeli süti, vagy uzsonna a gyerekeknek. A zabpehely, segíti a jó emésztést, magas a rosttartalma, és lassan szívódik fel, tehát hosszú időn keresztül ad energiát.
Hosszú távon biztos olcsóbb, mint a jó reggelt nyalánkságok, kiadós, és legalább tudjuk, mit eszünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »


