Párolt, pirított alma recept
Hozzávalók:
- 1 tk ghí
- 2 bögre kockákra vágott alma
- 2 ek víz
- 0,5 tk fahéj
- 3 szegfűszeg
- 1 tk reszelt gyömbér
- kis marék mazsola
- 20 szem héjától megtisztított mandula
Elkészítése:
Melegítsük fel a ghít egy edényben, majd szórjuk bele a szegfűszeget és a gyömbért. Forgassuk át egy picit, majd tegyük hozzá az almát. Süssük kb. 2 percig, majd adjuk hozzá a vizet, a fahéjat, a mazsolát és a mandulát és pároljuk néhány percig.
Ha nagyon elpárolgott a nedvesség, akkor tehetünk hozzá még egy kis vizet. Figyeljünk rá, hogy a gyümölcs puha legyen, de ne főzzük szét.
Én nem szoktam pluszba édesíteni, de ha szükségesnek érezzük, tálalás előtt datolyasziruppal édesíthetjük még.
Tipp:
Ideális reggeli, vagy desszert.
Más gyümölccsel is elkészíthető. A leginkább ideális gyümölcsök az alma, körte, sárgabarack, őszibarack, nektarin, banán és a bogyós gyümölcsök, datolya, füge. Mivel 15 éve bio ételeket fogyasztok mindig leírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj, a gyümölcsöknél kiemelten figyelj rá, hogy ne vegyszeres, szennyezett gyümölcsöt fogyassz.
A párolt gyümölcsöket kedvedre tudod fűszerezni. Ideális fűszerek a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, ánizs, szerecsendió. Tehetsz hozzá aszalt gyümölcsöket és magféléket is. Kísérletezz a pirított, párolt gyümölcsök készítésével bátran. :)