Narancs dzsem recept
Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 2 kg kristálycukor
- 3 liter langyos víz
- 4 citrom leve
- 40 g citromsav
- 5 kk szódabikarbóna
Elkészítése:
A narancsokat egy éjszakára beáztatjuk szódabikarbónás vízbe, bízva abba, hogy valamennyi vegyszer kiázik belőle.
Másnap meleg vízben átmossuk a narancsokat, majd kettévágjuk és felkarikázzuk kb 3 mm vastagra. Ráöntünk 3 liter langyos vizet, majd állni hagyjuk hideg helyen még egy napig.
A következő nap kétfelé osztjuk a narancsokat és a vízzel együtt 2 külön lábasba tesszük főzni. Elosztjuk a cukrot is kétfelé, majd hozzá adjuk a narancsokhoz. Közepes forrásnál körülbelül három órán át főzzük, majd amikor már elforrt a leve botmixerrel összedolgozzuk úgy, hogy egy kicsit darabos legyen.
Összeöntjük őket egy fazékba, majd hozzáadjuk a citromsavat és a citromok levét. Körülbelül fél óráig főzzük, majd tiszta, száraz üvegekbe szedjük és dunsztba tesszük.
Nagyon finom az íze, a héjától egy picit fanyar de ez így jó :-)
Tipp:
KB. 15 kis üveg /2 dcl/ dzsemet kapunk, igaz nem a legolcsóbb, de nálunk a boltban nem kapható és ha lenne is biztosan nem olcsó:-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

