Levendulás-fahéjas cukkinilekvár recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
2 db 700 ml-es üveghez:
- 1,5 kg cukkini
- 30-40 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-2 tk őrölt fahéj
- 3 tk szárított levendulavirág
- 3 citrom
- 1 cs dzsemesítő
Elkészítése:
A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A citromokat hámozzuk meg és a fehér részét teljesen távolítsuk el (én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról). Ezután vágjuk fel kisebb kockákra és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.
Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a dzsemesítőt és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.
Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt (dunsztolni nem kel!).
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl friss péksüteménnyel vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »