Levendulás-fahéjas cukkinilekvár recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
2 db 700 ml-es üveghez:
- 1,5 kg cukkini
- 30-40 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-2 tk őrölt fahéj
- 3 tk szárított levendulavirág
- 3 citrom
- 1 cs dzsemesítő
Elkészítése:
A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A citromokat hámozzuk meg és a fehér részét teljesen távolítsuk el (én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról). Ezután vágjuk fel kisebb kockákra és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.
Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a dzsemesítőt és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.
Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt (dunsztolni nem kel!).
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl friss péksüteménnyel vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »