Kovászos uborka recept
Hozzávalók:
- kovászolni való uborka
- kapor
- tormalevél
- fokhagyma
- 1 evőkanál 20 %-os ecet
- só
- víz
Elkészítése:
Egy 5 literes üveghez kb 2,5 kg uborka szükséges. Az uborkát alaposan megmossuk, két végét levágjuk és két ellenkező irányban bevágjuk. Az üveg aljára teszünk egy megmosott zsenge tormalevelet, egy szál kaprot. Az üveget megtöltjük az uborkával, közé tehetünk még egy-két megtisztított fokhagyma gerezdet. A tetejére újból egy szál kapor és tormalevél kerül.
Készítünk rá felöntőlevet: kb 2,5-3 liter vizet felforralunk, teszünk bele annyi evőkanál sót ahány literes az üvegünk és egy evőkanál 20 %-os ecetet. Forrón ráöntjük óvatosan az uborkánkra úgy hogy ellepje. Kb két nap után finom ropogós kovászos uborkánk lesz.
Tipp:
Nem szoktam a napra tenni, a konyhapulton is beérik és legalább egyenletes a hőmérséklet. Az eredetét nem tudom, én a családomtól tanultam és évek óta sikerrel készítem el.