Ibolyadzsem recept

Hozzávalók:
- 0,5 l edény púpozva ibolyával
- 6 dl víz
- 0,5 citrom leve
- 40 dkg cukor
- 1 csomag dzsemesítő
Elkészítése:
Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (Ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán.) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba.
A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni.
Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.)
Öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.
Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.
Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztban, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk.)
Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »