Ibolyadzsem recept
Hozzávalók:
- 0,5 l edény púpozva ibolyával
- 6 dl víz
- 0,5 citrom leve
- 40 dkg cukor
- 1 csomag dzsemesítő
Elkészítése:
Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (Ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán.) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba.
A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni.
Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.)
Öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.
Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.
Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztban, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk.)
Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »

