Cukkini lekvár recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg cukkini (nekem 3 ment bele, 1 nagyobb és két kisebb, nem baj, ha picit több a mennyisége)
- 4-5 citrom
- 1 tk őrölt gyömbér
- 50 dkg cukor
- 1 cs 3:1 zselésítő
Elkészítése: Elkészítés:
A cukkiniket jók megmossuk és legyaluljuk vagy lereszeljük, ha zsenge akkor lehet héjjal együtt is.
Ne reszeljünk túl hosszú csíkokat, kis darabokat vágjunk, hogy rövid legyen.
Két citrom héját reszeljük hozzá és tegyük bele a gyömbért.
A citromokat pucoljuk meg úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el illetve a magokat is, majd a vágjuk össze kis darabokba és adjuk a cukkinihez.
Öntsük hozzá a zselésítőt és kezdjük főzni folyamatos kevergetés mellett forrásig.
Ez rövid időnek tűnhet a cukkini elkészítéséhez de kevergetve lassabban kezd folyamatosan forrni.
Amikor felforrt adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk lobogva forrni 2-3 percet.
Töltsük tiszta üvegekbe( nekem 3 normál befőttes üvegnyi lett), tegyük rá a fedelüket és fordítsuk fejjel lefelé, kb 5 percig.
Ezután már nincs vele dolgunk, elkészült a cukkini lekvárunk,
melyet különböző süteményekbe, fagyira és palacsintába lehet tenni.