Chilis fügelekvár recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg füge (jó érett)
- 60 dkg barna cukor
- 1 dl balzsamecet
- 1 mk őrölt gyömbér
- 2 tk chili krém (v. 1-2 db chili)
Elkészítése:
A fügét daraboljuk fel, majd tegyük félre.
A barna cukrot állandó keverés mellett kezdjük el karamellizálni, majd amikor már teljesen elolvadt, és szép világosbarna színt kapott (ez pár perc), akkor öntsük hozzá az előzőleg feldarabolt fügét. (A cukor a hideg fügétől rögtön megkeményedik, de kevergetve néhány perc után elolvad.)
Ezután öntsük hozzá a balzsamecetet, adjuk hozzá a chili krémet (v. az apróra összevágott chilit), a gyömbért, majd állandó kevergetés mellett kb. 30 perc alatt főzzük kellően sűrűre.
Az elkészült lekvárt merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Az üvegeket lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral.)
A kissé pikánsan csípős fügelekvárt kínálhatjuk sültek, vagy finom sajtok mellé, de süteményeket is ízesíthetünk vele.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »