Chilis fügelekvár recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg füge (jó érett)
- 60 dkg barna cukor
- 1 dl balzsamecet
- 1 mk őrölt gyömbér
- 2 tk chili krém (v. 1-2 db chili)
Elkészítése:
A fügét daraboljuk fel, majd tegyük félre.
A barna cukrot állandó keverés mellett kezdjük el karamellizálni, majd amikor már teljesen elolvadt, és szép világosbarna színt kapott (ez pár perc), akkor öntsük hozzá az előzőleg feldarabolt fügét. (A cukor a hideg fügétől rögtön megkeményedik, de kevergetve néhány perc után elolvad.)
Ezután öntsük hozzá a balzsamecetet, adjuk hozzá a chili krémet (v. az apróra összevágott chilit), a gyömbért, majd állandó kevergetés mellett kb. 30 perc alatt főzzük kellően sűrűre.
Az elkészült lekvárt merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Az üvegeket lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral.)
A kissé pikánsan csípős fügelekvárt kínálhatjuk sültek, vagy finom sajtok mellé, de süteményeket is ízesíthetünk vele.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

