Bodza dzsem recept
Hozzávalók:
2 normál befőttes üvegnyi epres változathoz
- 1,5 kg eper
- 35 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 10-12 bodza tányér(virág ernyő)
- 1 cs dzsemfix
2 kisebb üvegnyi alma-körte változathoz:
- 3 körte
- 3 alma
- 20 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 10 bodza tányér(virág ernyő)
- 1 cs dzsemfix
Elkészítése:
Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét.
Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Óvatosan belenyomkodjuk. Lefedjük és 12 órát pihentetjük.
A bodzatányérokat leszedjük róla, átöntjük egy lábasba és tűzre tesszük. Felforraljuk, rászórjuk a dzsemfixet, majd forraljuk kicsit, hogy szuper állaga legyen. Próbaképpen kiskanálnyi mennyiséget egy hideg tányérra cseppentünk. Amennyiben az már kötni kezd, készen vagyunk.
Sterilizált üvegekbe merjük. Vigyázzunk, hogy az üveg ne legyen hideg, hogy a hirtelen hő ne repessze el! Légmentesen lezárjuk az üvegeket, ha nem sikerül meg kell ismételni, hogy ne lehessen benyomni a fedelét középen. Pár percre fejtetőre fordítjuk. Ezután már mehetnek is a száraz dunsztba, meleg takarók vagy paplan közé, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megköt.
Az almát és körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az epres változathoz hasonlóan járunk el az elkészítés során. A mennyiség természetesen növelhető a hozzávalók arányával egyetemben.
Amennyiben ragaszkodunk a lekvár variánshoz, úgy az alapanyagokat botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valami bodzás finomságot, és mivel éppen megérett az első adag eper a kertben,
így erre a variációra esett a választásom.
Azonban több bodzát szedtünk, mint kellett volna, eprünk viszont nem volt több, így az otthon még fellelhető gyümölcsökből gazdálkodva készítettem 2 kisebb üveg dzsemet,
alma-körte-bodza változatban is.
Tipp:
Azt hiszem, jövőre készül még több variáció is! :)
Mivel nálunk az eper a kertben terem és a bodzát is egy csendes út mentén szedtük, így megközelítőleg tudom megjelölni a költséget. Persze, aki otthon termeszt, legalább saját fogyasztásra, rengeteget megspórolhat!
Költség kb:
2000 Ft
FONTOS, hogy a közterületen szedett bodza ne legyen közvetlenül főúton, hiszen az kipufogógáztól szennyezett, illetve figyeljük, hogy tetvektől mentes növényt tegyünk a gyümölcsre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

