Birsalmasajt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- birsalma
- cukor
- dió izlés szerint
Elkészítése:
A diót egy tepsiben megpirítjuk, darabosra vágjuk.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel feldaraboljuk.
Egy hibátlan zománcú edényben az előkészített birset feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha megfőtt a levét leöntjük (finom szörp lesz belőle) és egy botmixerrel pürésítjük. Lemérjük, és minden liter birsmasszához 80 dkg cukrot számítunk.
Visszatesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és folytonos kevergetés közben még főzzük, ameddig jó sűrű és pirosas színe lesz, kb 20-30 perc, majd beletesszük a dióbelet.
A sűrű masszát, fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük és 1 napot dermedni hagyjuk. Másnap a formából egy rácsra borítjuk és legalább egy hetet hűvös levegős helyen, hálóval letakarva szikkasszuk, időnként átforgatjuk, hogy minden oldala egyformán száradjon.