Baracklekvár-egészségesebben recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 25 dkg barnacukor vagy nyírfacukor(lehet benne vaníliás cukor is, még finomabb lesz)
- Haas 3:1 Zselésítő befőzőszer
Elkészítése:
A barackot szépen megmostuk, kivágtuk a hibás részeket belőlük, kimagoztuk, és így előkészítve lemértük, így kell másfél kg-nak lennie. A barackot leturmixoltuk, majd beleöntöttük egy magas falú edénybe, és belekevertük a zselésítő szert. Azért ajánlom mindenkinek a magas falú edényt, mert amikor bugyog a barackpép, jó,ha az edényben marad, nem koszolja össze a tűzhelyet, mert utána onnan azt leszedni nem nagy élvezet, de annál rosszabb. Ha már forr a barackturmix, belekeverjük a cukrokat, és hagyjuk a forrástól számított még 5 percig főzni. Mikor elkészült, fogtam egy tepsit, amibe belehelyeztem a kimosott, tiszta,száraz üvegeket. A tepsibe forró vizet öntöttem lassan. Azért kell ez, hogy nehogy szétrepedjenek az üvegek, mikor a forró lekvárt beleöntjük- anyutól láttam így. Aztán fogjuk a lekvárt,és szépen nekiállunk merni. Az a lényeg,hogy ne zúdítsunk egy üvegbe egyszerre sok lekvárt, mert megrepedhet az üveg, kicsit várjunk a kanalak közt, hogy az üvegnek legyen ideje felvenni ezt a hőmérsékletet. Fontos, hogy minden üveget csordultig- akár túlcsordultig kell tölteni, a vákuum miatt. Én úgy csináltam, hogy mikor oldalról már púpos volt a lekvár az üvegben, de még nem folyt ki, akkor hagytam abba a merést. Ekkor gyorsan leterítettem egy darabka celofánnal, és rácsavartam a tetejét (az üveget lehetőleg kesztyűben fogjuk meg, csak jótanács…én Vasembert játszottam kesztyű nélkül először, de rájöttem, hogy érzem a fájdalmat). Mivel ebben zselésítő van, nem rendes módon készült, nem fontos dunsztolni, csak hagyni kell kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
A recept korábban a www.alabella.blog.hu oldalon is megjelent.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »