Baracklekvár-egészségesebben recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 25 dkg barnacukor vagy nyírfacukor(lehet benne vaníliás cukor is, még finomabb lesz)
- Haas 3:1 Zselésítő befőzőszer
Elkészítése:
A barackot szépen megmostuk, kivágtuk a hibás részeket belőlük, kimagoztuk, és így előkészítve lemértük, így kell másfél kg-nak lennie. A barackot leturmixoltuk, majd beleöntöttük egy magas falú edénybe, és belekevertük a zselésítő szert. Azért ajánlom mindenkinek a magas falú edényt, mert amikor bugyog a barackpép, jó,ha az edényben marad, nem koszolja össze a tűzhelyet, mert utána onnan azt leszedni nem nagy élvezet, de annál rosszabb. Ha már forr a barackturmix, belekeverjük a cukrokat, és hagyjuk a forrástól számított még 5 percig főzni. Mikor elkészült, fogtam egy tepsit, amibe belehelyeztem a kimosott, tiszta,száraz üvegeket. A tepsibe forró vizet öntöttem lassan. Azért kell ez, hogy nehogy szétrepedjenek az üvegek, mikor a forró lekvárt beleöntjük- anyutól láttam így. Aztán fogjuk a lekvárt,és szépen nekiállunk merni. Az a lényeg,hogy ne zúdítsunk egy üvegbe egyszerre sok lekvárt, mert megrepedhet az üveg, kicsit várjunk a kanalak közt, hogy az üvegnek legyen ideje felvenni ezt a hőmérsékletet. Fontos, hogy minden üveget csordultig- akár túlcsordultig kell tölteni, a vákuum miatt. Én úgy csináltam, hogy mikor oldalról már púpos volt a lekvár az üvegben, de még nem folyt ki, akkor hagytam abba a merést. Ekkor gyorsan leterítettem egy darabka celofánnal, és rácsavartam a tetejét (az üveget lehetőleg kesztyűben fogjuk meg, csak jótanács…én Vasembert játszottam kesztyű nélkül először, de rájöttem, hogy érzem a fájdalmat). Mivel ebben zselésítő van, nem rendes módon készült, nem fontos dunsztolni, csak hagyni kell kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
A recept korábban a www.alabella.blog.hu oldalon is megjelent.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »