Baracklekvár-egészségesebben recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 25 dkg barnacukor vagy nyírfacukor(lehet benne vaníliás cukor is, még finomabb lesz)
- Haas 3:1 Zselésítő befőzőszer
Elkészítése:
A barackot szépen megmostuk, kivágtuk a hibás részeket belőlük, kimagoztuk, és így előkészítve lemértük, így kell másfél kg-nak lennie. A barackot leturmixoltuk, majd beleöntöttük egy magas falú edénybe, és belekevertük a zselésítő szert. Azért ajánlom mindenkinek a magas falú edényt, mert amikor bugyog a barackpép, jó,ha az edényben marad, nem koszolja össze a tűzhelyet, mert utána onnan azt leszedni nem nagy élvezet, de annál rosszabb. Ha már forr a barackturmix, belekeverjük a cukrokat, és hagyjuk a forrástól számított még 5 percig főzni. Mikor elkészült, fogtam egy tepsit, amibe belehelyeztem a kimosott, tiszta,száraz üvegeket. A tepsibe forró vizet öntöttem lassan. Azért kell ez, hogy nehogy szétrepedjenek az üvegek, mikor a forró lekvárt beleöntjük- anyutól láttam így. Aztán fogjuk a lekvárt,és szépen nekiállunk merni. Az a lényeg,hogy ne zúdítsunk egy üvegbe egyszerre sok lekvárt, mert megrepedhet az üveg, kicsit várjunk a kanalak közt, hogy az üvegnek legyen ideje felvenni ezt a hőmérsékletet. Fontos, hogy minden üveget csordultig- akár túlcsordultig kell tölteni, a vákuum miatt. Én úgy csináltam, hogy mikor oldalról már púpos volt a lekvár az üvegben, de még nem folyt ki, akkor hagytam abba a merést. Ekkor gyorsan leterítettem egy darabka celofánnal, és rácsavartam a tetejét (az üveget lehetőleg kesztyűben fogjuk meg, csak jótanács…én Vasembert játszottam kesztyű nélkül először, de rájöttem, hogy érzem a fájdalmat). Mivel ebben zselésítő van, nem rendes módon készült, nem fontos dunsztolni, csak hagyni kell kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
A recept korábban a www.alabella.blog.hu oldalon is megjelent.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »