Barack dzsem recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- sárgabarack (én kajszit szoktam venni)
- Polisweet édesítő (nettó 1kg gyümölcshöz maximum 5 teáskanálnyi)
- (az édesítőt csak a harmadik napon tedd bele, és csak akkor, ha nem találod elég édesnek a főzetet)
- tartósító
Elkészítése:
A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és héjastul tedd befőzőlábasba. Ha gondolod, apróbbra is darabolhatod vagy le is turmixolhatod. Én csak félbevágva teszem tűzre, elég jól szét szokott főni.
Nagyon kicsi lángon főzd minimum 40 percig, közben persze gyakran kevergesd. Vedd le a tűzről, tedd a fazékra a tetejét és hagyd 24 órát pihenni.
Másnap megint forrald fel, takarékon főzd addig, míg jól be nem sűrűsödik. Ismét tedd félre, fedd be és pihentesd egy napig.
A harmadik napon már csak 20 percet főzd. Ha szükséges, tedd bele az édesítőt és előírás szerint a tartósítót.
Száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Tipp:
Ne aggódj, a háromszori főzésnek köszönhetően a barack saját cukortartalma miatt kellően be fog sűrűsödni :-)
Én a tartósítót sose keverem bele a dzsembe. Üvegbe töltés után a tetejére szórom, amit felbontás után eltávolítok róla. Igaz, ezután már csak hűtőben lehet tárolni, de legalább nem esszük meg a tartósítót.