Extra narancsos linzerek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 75 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 citrom facsart leve
  • 1 kk vanília őrlemény vagy 3 cs vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája

Ragasztáshoz:

  • narancsdzsem

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj
  • díszítőcukorka

Elkészítése:

A lisztben elszitáljuk a sütőport, a sót, a porcukrot és a vaníliát, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagoljuk és legább másfél órára a hűtőbe tesszük (lehet akár éjszakára is, minél tovább pihen, annál finomabb lesz).

Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kisodorjuk, majd kiszaggatjuk és előmelegített sütőbe téve 210 fokon kb 10-12 perc alatt szép világosra sütjük.

Miután kihűltek a korongok, 1-1 teáskanálnyi illatos, fűszeres narancsdzsemmel összeragasztjuk és egy órát pihentetjük. Ezután rácsra sorakoztatjuk és jöhet a csokizás.

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az étolajat és egy-egy kanállal végigcsurgatunk belőle, majd azonnal rászórunk néhány szemet a díszítő cukorkákból.

Másnapra puhulós sütemény, de dobozba téve, lezárva 1 hétig is eláll, ünnepek előtt pár nappal el lehet készíteni.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A narancsdzsemet általában a téli hónapokban szoktam elkészíteni, mert olyankor lényegesen olcsóbb a déligyümölcs!
https://receptneked.hu/befozes/narancsdzsem/