Hamburger frissen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Hamburger frissen

Hozzávalók:

  • 4 db Buci zsömle (recept)
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • hagyma (vörös vagy lila)
  • uborka
  • sajt
  • ketchup
  • mustár
  • olaj (a sütéshez)
  • húspogácsa

Húspogácsához:

  • 1/2 kg darált hús (250 g marha, 250 g sertés)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • ketchup (2 evőkanál)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 tojás
  • petrezselyem zöld
  • zsemlemorzsa (ha nem áll össze a húspép)

Elkészítése:

A darált húst egy műanyag edénybe helyezem, hozzá adom a apróra kockázott vöröshagymát, fokhagymát, kicsit összedolgozom (kézzel), majd hozzáadom a fűszereket: ketchupot, mustárt, sóval, borssal, petrezselyemmel ízlés szerint ízesítem (én 3 csipet sót szoktam), majd újra összedolgozom. A péphez hozzáütök 1 egész tojást, ezzel is összegyúrom. Ettől formálhatóvá válik a húspép. Ha túl lágynak tűnik, akkor zsemlemorzsát adok hozzá. A húspépet a műanyag edénnyel együtt frissentartó fóliával lefedve fél napra a hűtőbe teszem (ettől összeérnek az ízek).

A hűtőből kivesszük a húspogácsa alapanyagát, a kezemet kicsi olajjal bekenem, majd egy maroknyit veszek a húspépből és golyót formálok belőle. A golyót a formázás után kissé szétnyomom, hogy lapos legyen (hamburgerhús formára). Majd forró olajban mindkét oldalán megsütöm. Süthető fritőzben vagy gázláng felett serpenyőben, nyáron pedig a szabadban grillen.

A zsömlét félbe vágom, beteszem a mikróba fél percre alacsony fokozaton, hogy átmelegedjen.
Pici ketchup és mustár a zsömle alsó felére, erre a saláta levél, paradicsom karikák, uborka, húspogácsa, hagyma, reszelt sajt, ketchup és mustár újra, de ne ázzon el! Majd tálalható!

Tipp:

A hamburgerhez sültkrumpli is tálalható, így még laktatóbb!