Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diótorta rumos-diós krémmel recept

Diótorta rumos-diós krémmel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
    Tészta:

    • 10 dkg darált dió
    • 12 dkg liszt
    • 12,5 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 tk sütőpor
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek forró víz

    Rumos-diós krém:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 3 ek rum
    • 10 dkg darált dió
    • 25 dkg margarin

    Csokoládés ganache:

    • 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
    • 1,5 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a két evőkanál forró vizet és keverjük még 1-2 percig.

    A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros-tojáshabhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan, keverjük össze (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba).

    A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát (kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen. Így sütés után a torta teteje egyenletes lesz).

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta.

    Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

    Tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Ezután helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, főzzük pár percig a masszát. Végül hűtsük ki egészen.

    A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.

    A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.

    Ezután a maradék krémmel vonjuk be körbe a tortát és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg a darált dióval!!).

    Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

    A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

    Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe).

    Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

    Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután szintén tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején, teljesen megdermedjen.

    Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá