Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Paradicsomos húsgombóc recept

Paradicsomos húsgombóc
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A húsgombóchoz:

    • 25 dkg darált pulykahús
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 ek rizs
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 mk só
    • 2 mk fűszerpaprika
    • 1 mk ételízesítő
    • csipet bors
    • víz
    • zöldségleves kocka

    A mártáshoz:

    • 4 ek étolaj
    • 3 ek liszt
    • 1 l paradicsomlé
    • 1 dl víz
    • csipet só
    • ízlés szerint cukor

    A főtt krumplihoz:

    • 2 nagyobb krumpli
    • víz

    Elkészítése:

    A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, az ételízesítőt és a borsot egy edénybe teszem. A fokhagymát megtisztítom és fokhagymanyomón átnyomva a többi hozzávalóhoz adom.

    A tojást külön bögrében vagy kis tálkában ütöm fel, hogyha véletlen romlott lenne, ne kelljen minden alapanyagot kidobni.

    Kézzel nagyon alaposan összegyúrom. Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltök vízzel, beledobok egy zöldségleves kockát és felforralom. Amikor a víz már lobog, a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálok, majd óvatosan a forró vízbe szedem őket. Ekkor már csak kis lángon “gyöngyöztetem” a vizet.

    Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.

    Közben elkészítem a mártást. Ehhez egy, az előzőtől nagyobb lábasban felmelegítem az olajat. Rászórom a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítom a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítek.

    A vizet érdemes először a paradicsomleves palackba önteni, jól összerázni, ezután adni a mártáshoz, így minden csepp zöldséglevet fel tudunk használni.

    Sóval, cukorral ízesítem az öntetet. Miután egyet forr leveszem a tűzről.

    A készre főtt gombócokat a szószba szedem és alaposan megforgatom.

    A krumplikat megtisztítom, megmosom, tetszőleges kockákra vágom, majd bő, sós vízben puhára főzöm.

    A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálalom.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá