Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha) recept

Tejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 10 dkg húsos bacon
    • 25 dkg főtt áttört burgonya
    • 45 dkg sima liszt
    • 15 dkg tejföl
    • 1,5 dl langyos víz
    • 2 kiskanál só
    • 1 kiskanál cukor
    • 1 tasak száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss
    • 0,5 dl napraforgó olaj

    A tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • köménymag, szezámmag, nagy szemű só
    • magkeverék

    Elkészítése:

    A sós vízben, héjában megfőzött burgonyát, miután meghűlt, meghámozzuk és összetörjük.

    A bacont apró kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.

    A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Először az olajat, majd a főtt, áttört burgonyát, a tejfölt, a langyos vizet, a sót, a cukrot, a lisztet és a tetejére pedig az élesztőt.

    Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

    A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

    Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni. Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat.

    A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.

    Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemű sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.

    Tipp:

    Nagyon jól sikerült, puha és ízletes lett, viszont nem lett zsíros, mivel alapból csak egy kevés olajat tettem bele, a bacont is lecsepegtettem.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá