Almás-sós karamellás torta

Hozzávalók 10 fő részére

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 tk szerecsendió
  • 340 g sótlan vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
  • 15 dkg barna cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 710 g cukrozatlan almaszósz

Sós karamellhez:

  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,4 dl tejszín
  • 3 ek víz
  • 2-4 nagy csipet só (ízlés szerint)

Almás réteghez:

  • 3-4 alma
  • kevés víz
  • fahéj

Vaníliás mascarpone habhoz:

  • 40 dkg tejszín
  • 50 dkg mascrpone
  • 10 dkg porcukor, ha a tejszín nem cukrozott
  • vaníliaőrlemény vagy paszta