Bejgli (mákos és diós)

Hozzávalók 8 fő részére

Hozzávalók:
6 db kb fél kg-os bejglihez:

Tészta:

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • kb 2 dl hideg víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dl hideg, cukormentes tejszín (pl 30 %-os)
  • 2 tojás sárgája

Mákos töltelék (3 rúdhoz):

  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa (darált keksz)
  • ízlés szerint reszelt citromhéj (nálam kb 1,5 citrom héja került bele)
  • kb 1 citrom leve
  • mazsola ízlés szerint (elhagyható)
  • 2,5 dl víz

Diós töltelék (3 rúdhoz):

  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
  • ízlés szerint fahéj (nálam kb 2 púpos tk)
  • 2,5 dl víz

Gesztenyés ( 1 rúdhoz, opcionális):

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1-2  ek rum, vagy rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

Lekenéshez:

  • tojássárgája
  • tojásfehérje