Zöldborsós húsgombócos leves

Hozzávalók 6 fő részére

Hozzávalók:

Leves:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 4 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 l víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint

Húsgombóc:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 0,2 nagy fej vöröshagyma (1 ek a levesnél felaprított, pirított hagymájából)
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 0,2 csokor petrezselyem (1 ek a levesnél felaprított petrezselyemből)
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 késhegynyi füstölt pirospaprika (elhagyható vagy sima pirospaprika is lehet)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint