Tárkonyos gomba krémleves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók 6 főre:

  • 30-35 dkg (csiperke)gomba
  • 5-15g szárított vagy friss vargánya (ízlés szerint, de a szárított fajtát egy órával előbb nem árt kis vízbe áztatni)
  • 1 nagy hagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 púpos ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 leveskocka (én csökkentett sótartalmút használok, nagyon könnyű összemorzsolni)
  • 1 liter víz
  • bors
  • 2-3 tk tárkony
  • késhegynyi szerecsendió (elhagyható)

Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát, a krumplit és a gombát apróra kockákra vágjuk, majd üvegesre pároljuk az olajon. A fokhagymát, a krumplit és a gombát is rádobjuk és kicsit megsózva azt is puhára pároljuk, meghintjük a liszttel és a tárkonnyal, majd jól elkeverjük. Felöntjük a vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, szerecsendióval, borssal, esetleg még egy kevés sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd a tűzről levéve botmixerrel turmixoljuk. Még főzzük kb 10 percig, amíg összeér és készen is van!

Sokféleképpen lehet tálalni, de íme néhány tipp:

  • Aki húsimádó, pirított bacont, szeletelt, sült tarját tehet rá.
  • Zsemlekockákkal vagy croutonnal is kiváló.
  • Leheletnyi tejföllel a kevésbé intenzív ízekért.
  • Oliva olajjal megkent, enyhén rozmaringos (vagy sajtos), pirított baguette szeleteket is az asztalra tehetünk mellé.

Összesen kb.: 1200 Ft
1 főre: 200 Ft