Nyúl tepsiben sütve, fűszeres sült almával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 egész nyúl megnyúzva, kizsigerelve
  • 4 alma
  • 3 nagyobb hagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • 3 ek étolaj
  • néhány szál rozmaring
  • kakukkfű
  • pár levél zsálya

Elkészítése:

A hasánál szétnyitott nyúl húsát megtűzdeltem fokhagymagerezdekkel. Mindegyik húsos részbe került belőle, a combokba, a gerinc mellé. Ezután kívül-belül megsóztam, megborsoztam, majd hűtőbe tettem egész éjszakára.

Másnap a nyúl húsát beolajoztam, és bedörzsöltem a felaprított zöld fűszerek keverékével. Az almákat kettévágtam, a magházukat eltávolítottam, a hagymákat megtisztítottam és felkarikáztam.

A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágtam, majd a tepsi aljára terített hagymakarikákra fektettem. Erre raktam a nyulat, mellé a félbevágott almákat héjával felfelé, és a tepsit alufóliával beborítva sütőbe tettem.

Egy órán keresztül sült fólia alatt, majd a fóliát levéve, a közben felszaporodott lével meglocsoltam a nyulat. Rövid ideig még sült fólia nélkül, és mikor porhanyósra sült a nyúlhús, tálalható volt.

Az alma, amiben megjelent az összes fűszer, a füstölt szalonna íze, valamint a sült hagyma is kitűnő köretként funkcionált, de lett készítve mellé petrezselymes rizs, valamint tört krumpli is.