Mákos-meggyes túrós rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 5-10 ek darált mák (ízlés szerint)
  • 2 tojás
  • 4 ek nádcukor
  • 1 ek méz
  • 0,5 citrom (bio) reszelt héja
  • vanília (vanília rúdból egy késhegynyi mag)
  • 15-20 szem friss meggy magozva, félbevágva, vagy meggybefőtt
  • 2 ek olvasztott vaj, vagy olaj
  • 3 ek tejföl
  • 1 csomag réteslap (8 db lap)

Elkészítése:

A megmosott tojásokat ketté választjuk 2 nagyobb tálba, a fehérjéket habverővel kemény habbá verjük egy csipet sóval.

A tojássárgákat összekeverjük, egy evőkanálnyit külön veszünk egy kis pohárba, amivel a rétes tetejét fogjuk bekenni sütés előtt.

A túrót beletesszük a tojássárgáját tartalmazó tálba, összekeverjük, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és a mákot.

Fokozatosan kisebb adagokban hozzáadjuk a tojásfehérje habot a túrókrémhez, óvatosan keverjük össze.
Az olvasztott vajat elkeverjük a tejföllel.

Konyharuhára, vagy sütőpapírra fektetünk egy réteslapot. Megkenjük vékonyan ecsettel a vaj-tejföl krémmel, aztán ráfektetünk egy másik lapot. Ezt megismételjük, így 4 lap lesz egymás felett. A 4. lapot a töltelékkel töltjük meg.

Eloszlatjuk a túrótöltelék felét a réteslapon, és rátesszük a meggy felét elszórva. Két oldalt a réteslap oldalát felhajtjuk (kb. 1 cm), aztán feltekerjük rúddá.

Egy kivajazott tepsibe rakjuk úgy, hogy a másik rúd is mellé férjen, amit szintúgy az előzőekben leírtak alapján elkészítünk.

A rétesek tetejét megkenjük a tojássárgával. 180-190 fokos sütőben közel 20 percig sütjük. Ha kezd szép piros lenni, a teteje már átsült.

Miután elkészült, ízléses szeletekre vágjuk, tetszés szerint porcukorral díszítsük a tetejét.