Sárgarépa-krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa
  • 5 dkg petrezselyemgyökér
  • 1-2 szál petrezselyemlevél
  • 1 ek étolaj
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 1 dl szójatej
  • 1 tk citromlé
  • ízlés szerint só
  • cukor
  • őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított sárgarépából reszeljünk le sajtreszelőn kb. 1 púpozott evőkanálnyit, ezt tegyük be a hűtőbe lefedve.

A többi répát és a megtisztított petrezselyemgyökeret vékonyra szeleteljük. Másfél literes fazékba öntjük az olajat, tűzhelyen felhevítjük, hozzáadjuk a zöldségkarikákat. Enyhén megsózzuk, és lefedve közepes hőmérsékleten, néha megkeverve puhára pároljuk (kb. 10 perc). Ekkor beleszórjuk a cukrot, a lisztet, közben kevergetjük, utána egy kevés vízzel simára keverjük. Hozzáöntjük a szójatejet és 8 dl vizet.

Botmixerrel pépesítjük, és felforraljuk. Forrás után közepes hőmérsékleten főzzük 10 percig. (Pótoljuk az elforrt vizet.) Ízesítjük citromlével, borssal. Ha szükséges, sózzuk, cukrozzuk még.

Tálaláskor mindegyik tányérba tegyünk egy kevés reszelt répát és néhány petrezselyemlevelet.

Tipp:

Hidegen kitűnő nyári leves.